ÇOCUKLARIMIZ
03 Mart 2025, Pazartesi 21:51Adeta hayatımızın anlamı olan ve onlar için hiçbir fedakarlıktan çekinmediğimiz çocuklarımızı yeterince tanıyor muyuz , onları hurafeler safsatalar hatta orta çağ karanlığında mı büyütüyoruz, daha doğar doğmaz elini kolunu gözlerini bağlayarak onlara iyilik mi ediyoruz, kritik dönemlerini biliyor muyuz ..
Bu soruların cevabına geçecek olursak kritik dönem dediğimiz belli bir dönemde çocukların hazır olduğu bilişsel psikomotor ..vs. becerileri çocuğa kazandırmaktır, çocuk konuşmaya başlamadan önce onun alıcı dili gelişir, konuşmaya başladığında ifade edici dili gelişiyor demektir. Montessori’ye göre 0-6 yaş arası çocuklar emici zihin dönemindedirler ve ebeveyn veya bakımverenler bu döneme dikkat etmeliler, çünkü bu dönem çocuğa ne verilirse çocuk sünger gibi içine çeker, Freud’a göre çocuğa tuvalet eğitimi verilirken özen gösterilmelidir bu dönemi sorunlu atlatan çocuğun kişilik gelişimi olumsuz etkilenir, yine Freud’a göre 3-6 yaş çocukların fallik dönemidir, bu dönemde yaşadığı travmaların izi kolayca silinmez ve bu dönem kız çocuğunun babaya erkek çocuğunun anneye düşkün olduğu dönemdir, Erikson Psikososyal gelişim aşamalarında 0-1 yaş arasında Temel Güvene Karşı Güvensizlik ilk aşama olarak belirlenmiştir, bu dönemde çocuk ağlayarak çevreyi test eder, her ağladığında doyurulursa özbakımı yapılırsa çocuk dünyayı zihninde güvenli bir yer olarak kodlar…
Peki çocuklarımızı okul dönemlerinde anlayabiliyor muyuz? Çocuğun zekasına dilimizle saldırırken cehaletimizi de ortaya koymuş olmuyor muyuz? Evet çoklu zeka kuramı Amerikalı Psikolog Howard Gardner tarafından ortaya konmuştur, Gardner insanlarda en az sekiz zeka türünün olduğunu ileri sürmüştür, bunlar sözel, sosyal, ritmik, kinestetik, mantıksal, doğa, görsel-uzamsal ve içsel zekadır, bir zeka türü veya birden çok zeka türü bireyde baskın olabilir , görsel uzamsal zeka türü baskın olan bireyin resim yeteneği, ritmik zeka türü baskın olan bireyin müzik yeteneği gelişmiştir. Çocuklarımıza yapacağımız en büyük belkide en büyük hata onları gerizekalı olarak tanımlamaktır, balık suda kuş gökyüzünde yaşamalıdır, elzem olan büyük resmi görebilmek için puzzle parçalarını doğru yerleştirmektir. Halil Cibran’ın dediği gibi ‘’ Çocuklar sizin çocuklarınız değil, onlar hayatın oğulları ve kızları onlara sevginizi verebilirsiniz düşüncelerinizi değil. Çünkü onların da kendi düşünceleri vardır. Bedenlerini tutabilirsiniz, ruhlarını değil. Çünkü ruhlar yarındadır. Siz ise yarını düşlerinizde bile göremezsiniz. Onlar gibi olmaya çalışabilirsiniz ama sakın onları Kendiniz gibi olmaya zorlamayın. Çünkü hayat geriye dönmez, dünle bir alışverişi yoktur. Siz yaysınız, çocuklarınız ise sizden çok ileriye atılmış oklar. Okçu, sonsuzluk yolundaki hedefi görür..’’
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.
Facebook Yorum