Elazığ ilimizde 1984 yılından itibaren kesintisiz sağlık hizmeti sunmakta olan Fırat Üniversitesi Hastanesi’nin Malatya yolu Harput Yerleşkesinde yapılacak 800 yataklı yeni bir hastaneye taşınmasının Elazığ’ı sosyal, ekonomik, sağlık, istihdam ve daha pek çok alanda olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken Başkan Alan; “Mevcut hastane, bulunduğu merkez lokasyon itibarıyla kolay erişilebilirliği, halkın yoğunlukla yaşadığı mahallelere yakınlığı ve şehrin işlek noktalarına olan bağlantıları sayesinde ilimizin sağlık hizmetlerinde önemli bir yer tutmaktadır. Yeni yerleşkede inşa edilecek hastane, bu merkezi konumdan uzak olması nedeniyle ulaşımda sorunlara yol açabilecektir. Bu durum, başta yaşlılar ve engelliler olmak üzere, sağlık hizmetlerinden yararlanmak isteyen vatandaşlar için önemli bir erişim zorluğu yaratacaktır. Şehir merkezinden uzak bir noktada yer alması, sağlık hizmetlerinin ulaşılabilirliğini olumsuz etkilemekle kalmayacak, aynı zamanda kent merkezine dayalı ticaret, esnaf ve istihdam alanlarında da negatif sonuçlara neden olacaktır.” dedi.
BÖLGE EKONOMİSİ ZARAR GÖRECEK
Mevcut hastanenin hasta popülasyonu dikkate alındığında, mevcut yapının şehir merkezine olan katkılarının açıkça görüleceğine dikkat çeken Başkan Alan; “Hastanede günlük ortalama 3500 poliklinik muayenesi, yaklaşık 2000 acil muayene, 1100 yatan hasta ve 1100 refakatçi, ortalama 4000 ziyaretçi ve yaklaşık 1800 çalışan bulunmaktadır. Bu yoğunluk, çevredeki esnaf ve diğer hizmet sektörleri için önemli bir gelir kaynağı ve ticari hareketlilik oluşturmaktadır. Bu hareketliliğin şehir dışındaki bir alana taşınması, şehir merkezinde ekonomik daralma ve işsizlik risklerini artıracaktır.” Dedi.
ULAŞIM SORUNU YAŞANACAK
Hastanenin şehir merkezinden uzak bir konuma taşınmasının, şehir halkının hastaneye ulaşımını zorlaştıracağını ifade eden Başkan Alan; “Özellikle yaşlılar, engelli bireyler ve kronik hastalıkları olan vatandaşlar açısından, yeni hastanenin merkezi konumda olmaması, sağlık hizmetlerine erişimde büyük bir engel teşkil edecektir. Bu durum, vatandaşların rutin kontroller ve acil durumlar için daha fazla çaba ve zaman harcamasını gerektirecek, sosyal yaşamlarını olumsuz etkileyecektir” dedi.
BİRÇOK SEKTÖR OLUMSUZ ETKİLENECEK
Hastane taşındığında başta Medikal, eczane, lokanta, unlu mamuller, minibüs ve taksi işletmeleri, şarküteriler ve yerel marketler, ayakkabıcılar ve giyim mağazaları, kitap ve kırtasiyeciler, manavlar gibi birçok esnaf gurubunun mağdur olacağını ifade eden Başkan Alan, “hastanenin mevcut konumundan uzak bir bölgeye taşınmasının bölgeye ve böğe esnaflarına vereceği zararlar göz önünde bulundurularak mevcut hastanenin fonksiyonunun devam ettirmesine ve bölgenin ticari ve sosyal canlığının devamın yönelik yetkililerin adımlar atmalarını bekliyoruz” dedi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.