ARAÇ DEĞER KAYBI NEDİR, TAZMİNATI NASIL ALINIR ?
17 Kasım 2023, Cuma 15:13Araç değer kaybı, kazaya karışan bir motorlu aracın, kazadan önceki piyasa değeri ile kaza sonrası onarıldıktan sonraki piyasa değeri arasındaki değerinde oluşan farktır. Trafik kazası sonrası “araç değer kaybı” tazminatı talep etmek isteyen okurlarım, ne yapmaları gerektiğini öğrenmek istiyorlar.
Değer Kaybını Kimlerden İsteyebiliriz?
Araç değer kaybı taleplerinde, öncelikle, kazanın çift taraflı olması gerekmektedir. Kaza nedeniyle araçta meydana gelen değer kaybı, gerçek zarar içinde değerlendirilir. Bu zarardan Karayolları Trafik Kanunu (KTK) gereğince;
Karşı aracın Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası (ZMMS) sigortacısı. Bilinen adıyla trafik sigortasından talep edilmesi halinde sorumlu oldukları üst limit dahilinde sorumludur. Aşan kısım yönünden eğer varsa ihtiyari mali mesuliyet sigortacısı,
İşleten sıfatından dolayı araç maliki,
Kazaya neden olan araç sürücüsü (o an kullanan kişi) sorumlu tutulur.
Araç Değer Kaybı Talep Edilmeden Karşılanmaz
“Kazadan önceki ikinci el piyasa değeri ile kazadan sonraki ikinci el piyasa değeri arasındaki düşüş farkına ‘araç değer kaybı’ denir. Bu fark sigorta şirketinden talep edilmediği sürece hiçbir şekilde karşılanmaz. Kazadan sonra ne kadar iyi tamir edilirse edilsin, aracın değeri, daha önceki ikinci el piyasa değerinden daha düşük olmaktadır.
Hangi Durumlarda Değer Kaybı İstenemez?
Tek taraflı bir kaza var ise burada da değer kaybı tazminatı talep edilemez.
Yüzde 100 kusurlu taraf yine değer kaybı tazminatı talep edemeyecektir.
Aracın tamirinin ekonomik olmayacağı yönünde rapor oluşturulursa ve araç hakkında pert kararı verilirse, araç değer kaybı talep edilemeyecektir. Zira pert olan araç ile ilgili olarak kasko sigortacısı şirket, aracın o günkü rayiç değerini tazminat olarak mağdura öder. Dolayısıyla hurda belgeli ve çekme belgeli olan araçlarında değer kaybı oluşmayacaktır.
Aynı Yer Zarar Görürse Ödenmez
Bir araç bir ya da birden fazla kazaya karışmış ise ve bu kazadan dolayı örneğin, önceki kazada sol ön kapı zarar görmüş ve tekrar meydana gelen kazada yine aynı yer zarar görmüşse, değer kaybı tazminatı talep edilemez.
Değer Kaybı Hangi Kriterlere Göre Hesaplanır?
Aracın markası, modeli, yaşı, kilometresi, aracın kazadan önceki piyasa değeri, kazadan sonraki piyasa rayici, hasarlı parça üzerinde yapılan işlemin kapsamı, hasar gören parçaların niteliği ve sayısı, aracın hususi mi ticari mi olduğu araçtaki değer kaybı hesaplamasında dikkate alınır.
Sigortaya Başvuru Nasıl Yapılır?
Zarar görenin, ZMMS’de öngörülen sınırlar içinde dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gereklidir. Sigorta kuruluşunun başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması halinde, zarar gören dava açabilir veya sigorta tahkim komisyonuna başvurabilir. Sigorta şirketine istenen belgeleri sunduğumuz takdirde, sigorta şirketi kendi içerisinde dosyayı inceledikten sonra olumlu gördükleri takdirde 8 gün içinde zararı ödemekle yükümlüdür.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.
Facebook Yorum