Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Elazığ Valisi Ömer Toraman, Ak Parti Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Elazığ Ticaret ve Odası Başkanı İdris Alan, Ak Parti İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, Ak Parti Elazığ İl Koordinatörü ve MKYK üyesi Mahmut Eminmollaoğlu, Elazığ OSB Başkanı Suat Öztürk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, SGK Başkan Yardımcısı İsmail Ertüzün, İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş, ilimizde faaliyet gösteren Oda ve STK Başkanları, iş dünyasının temsilcileri ve basın mensupları katıldı.
BAŞKAN ALAN: “TYP SAYISINI 500’DEN 750’YE ÇIKARTAN BAKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM”
İlimizde İŞKUR aracılığı ile kamu ve özel kurumlarımızda istihdam edilen TYP’li sayısının kendi talepleri sonucu 500’den 750’ye çıkardıkları için Bakan Işıkhan’a teşekkür eden Elazığ Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı İdris Alan, bu kararla ilimizde ek 250 istihdamın daha sağlandığı dile getirdi.
BAŞKAN ALAN: “TÜRKİYE YÜZYILI HEDEFLERİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın iş dünyasının sorun ve taleplerini almak amaçlı Elazığ’a teşriflerinden dolayı teşekkür ederek konuşmasına başlayan Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, Bakanlığın çalışmalarınızı yakından takip ettiklerini, ülkemize, çalışma ve iş hayatına önemli hizmetlerinizi takdir etiklerini dile getirdi.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Yüzyılı hedefine ulaşmak ve her alanda kalkınmış bir Türkiye oluşturmak amacıyla sıklıkla vurguladığı; “istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyümek” ilkesi gereği kendilerinin de Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak çalışmalarını kararlılıkla yürüttüklerini ifade eden Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan konuşmasında şu görüşlere yer verdi:
“Bu amaca ulaşmak amacıyla; bugün bu salonda bulunan kamu ve özel kurumları ve şehrimizin tüm dinamikleriyle ortak eylem projelerimiz kapsamında hedeflerimizi gerçekleştirmek üzere ortak akılla çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
Bu açıdan; yatırım imkânlarının iyileştirilmesi, geliştirilmesi, ticaret ve sanayi erbabının sorunlarının çözümü noktasında gerçekleştirilen bu toplantımızı çok anlamlı, değerli ve önemli görüyoruz.
2017 yılından itibaren 6. Teşvik bölgesi kapsamına alınmasıyla birlikte ilimizde ciddi bir yatırım seferberliği başlatıldı. Bununla birlikte üretim ve istihdamda ciddi bir artış yakalandı.”
ALAN: “10 DEPREM İLİNDEKİ AVANTAJLARDAN ELAZIĞ’IN DA İSTİFADE ETMESİNİ BEKLİYORUZ”
Aralarında Elazığ’ın da bulunduğu 11 ilimizde yaşanan deprem sonrası bu illerimizin ekonomilerini yeniden ayağa kaldırmak amacıyla değişik bakanlıkların yatırımcılarımıza yönelik destek, kredi ve hibeleri yanında İşbaşı Eğitim programlarının ilimize can suyu olduğuna dikkat çeken Başkan Alan; “Bunun yanında 20 Ocak 2024 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Aktif İşgücü Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Yönetmeliğinde yapılan düzenleme ile Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya illeri ile e Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde 31/12/2024 tarihine kadar uygulanacak kurs ve programlarda katılımcıların en az yüzde otuzunun istihdam edileceğinin taahhüt edilmesi, yine Adana, Diyarbakır, Gaziantep Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa illerinde 31/12/2024 tarihine kadar uygulanacak kurs ve programlarda katılımcıların en az yüzde kırkının istihdam edilmesi uygulaması çok yerinde bir karar olmuş ancak Elazığ bu kapsama dâhil edilmemiştir.
Bu uygulamanın depremden etkilenen 10 ilde uygulanıp aynı depremden etkileyen Elazığ’ı kapsamaması, deprem sonrası mağduriyetlerin giderilmesinde ilimiz açısından menfi bir durum oluşturmuştur.
Siz Saygıdeğer Bakanımızdan Elazığ’ın da bu kapsam içinde alınmasını talep etmekteyiz.
Yine 10 il için 06.02.2023 tarihinden önce ya da bu tarihten sonra kurs ve eğitim programları yasaklı duruma düşen işletmelerin, mali yaptırımlar saklı kalmak şartıyla yasaklılık hükümlerinin 2025 yılı sonuna kadar ertelenmesi uygulaması da 10 ilimizde memnuniyetle karşılanmış ancak Elazığ bu uygulamadan da faydalanma imkânına ulaşamamıştır.” dedi.
BAŞKAN ALAN: “OLASI TUNCELİ DEPREMİ İÇİN ELAZIĞ’IN DESTEKLENMESİ GEREKİR”
Yerbilim uzmanlarının bu günlerde sıklıkla dikkat çektiği bir bölgede yaşadıklarını ifade eden Başkan Alan, “Bilim insanları Doğu Anadolu Fayı ve özellikle komşu ilimiz Tunceli, Yedisu ve Bingöl’de yakın zamanda 7’nin üzerinde bir deprem beklediklerini ifade ediyorlar.
Tunceli Elazığ’a 80 km ve bir saat mesafede. Olası depremde bu bölgenin ilk imdadına yetişecek olan Elazığ’dır. Bu açıdan Elâzığ’ın hem lojistik hem tüm sektörlerde güçlü ve depreme hazır olması, olası olumsuzlukların da kısa süren çözülmesi anlamına gelecektir. Bu açıdan ekonomisi, sanayisi ve üretimi güçlü bir Elazığ demek, bölgede yaşanacak depremlerin olumsuzluklarının hızla giderilmesi demektir.” Dedi.
ALAN: “AMACIMIZ; TÜRKİYE YÜZYILINI, EMEĞİN, YATIRIMIN, ÜRETİM VE İSTİHDAMIN YÜZYILI YAPMAK”
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak amaçlarının Türkiye Yüzyılını; emeğin, yatırımın, daha çok üretmenin, daha çok istihdamın, büyümenin, kalkınmanın ve refahın Yüzyılı yapmak olduğunu dile getiren Başkan Alan, “İş dünyası olarak sizlerden talebimiz ve beklentimiz şudur ki, bu hedefe ulaşmada öncü ve lokomotif güç olarak görülen yatırımcıların desteklenmesi, farklı konulardaki teşvik ve muafiyetlerle yatırımların önünün açılması ve ekonomiye can ve kan olacak adımların atılmasıdır.” Dedi.
BAŞKAN ALAN: “GELECEK ADINA UMUTLUYUZ, HAZIRIZ VE KARARLIYIZ”
Üretim ve istihdamın artırılması yönünde bugüne kadar hükümetin ve Bakanlıkların attığı adımlar, iş insanlarını gelecek adına umutlandırdığını ve daha da kararlı kıldığını dile getiren Başkan Alan, “Devletimizin üretime ve istihdama yönelik destek elinin üzerimizde olduğunu biliyor ve bunu bizzat yaşayarak görüyoruz.
Bu desteklerin artmasıyla; üretim, istihdamın ve ihracatın daha da büyümesi için bizler de iş dünyası olarak hazırız ve kararlıyız.” Dedi.
Bakan Işıkhan: “Elazığ’da 500 Olan TYP’Lİ Sayısını 750’ye Çıkardık”
VALİ TORAMAN: “ELAZIĞ, ÜRETİMDE ÖNEMLİ BİR NOKTADA”
Elazığ’ın tarım, madencilik ve sanayide önemli bir konumda olduğuna dikkat Çeken Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, üretim kapasitesini artırmak ve yatırımlar çoğaltmak adına iş insanlarının gayret gösterdiklerini dile getirdi.
“2. OSB’DE YER TAHSİSLERİNE BAŞLADIK”
2020 depreminden sonra kısa sürede yaralarını sararak tekrar üretim faaliyetlerine başlayan Elazığ’ın 6 Şubat 2023 depremlerinde üretim ve her alandaki destekleriyle depremden etkilenen diğer illere birçok alanda destek olup var gücüyle çalıştığını ifade eden Vali Toraman, ilimizin 2017 yılında 6. Bölge teşvik kapsamın alınmasıyla birlikte yoğun yatırım taleplerini karşılamak adına 2. OSB’de yer tahsislerine başladıklarını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tensipleriyle 11 Ocak 2024 tarihinde 107 hektarlık bir alanın Sanayi alanı olarak ilan edildiğini ve bu alanda Küçük sanayi sitesi yapılacağını dile getirin Vali Toraman, Elazığ’daki işsizlik oranlarının Türkiye ortalamasının altında olduğunu ifade etti.
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI PROF. IŞIKHAN: “BUGÜNE KADAR 85 BİN ELAZIĞLI’YA İŞ İMKÂNI SAĞLADIK”
AK Parti olarak iktidara geldikleri ilk günden itibaren bugüne bakanlık olarak tüm birimleriyle Elazığ’ın çalışma hayatına ve kalkınmasına katkı sunduklarını ifade eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR aracılığıyla 2002 yılından bu yana özel sektörde ve kamuda Elazığ'da 85 bine yakın vatandaşı işe yerleştirdiklerini dile getirdi.
6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizin tarifi imkânsız bir felaketle karşı karşıya kaldığını dile getiren Bakan Işıkhan konuşmasında şunları söyledi.
“Yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli depremler 11 ilimizde yıkıma ve can kaybına sebebiyet verdi. Elazığ da yakın zamanda iki büyük depremle sarsıldı. 24 Ocak 2020'de Sivrice depremi ve ardından biraz önce söz ettiğim 6 Şubat 2023 asrın felaketi. Felaketin yaşandığı ilk andan itibaren devletimizin tüm organları üzerine düşeni yerine getirdi ve getirmeye devam ediyor. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarımız bir an bile düşünmeden elini taşın altına koydu. Sizler, iş dünyasının değerli temsilcileri de şehriniz için fedakârlık yapmaktan kaçınmadınız. Milletimizin her bir ferdinin verdiği destekler ise asrın felaketini asrın birlikteliğine ve asrın dayanışmasına çevirmemizde mihenk taşı oldu.”
“ELAZIĞ MİLLİ İRADENİN KALESİDİR”
Elazığ’ın milli iradenin kalesi olan bir şehir olduğunu ifade eden Bakan Işıkhan, “Devletine, liderine, davasına her zaman olduğu gibi Türkiye Yüzyılı seçimlerinde de sadakatle bağlı kalmış bir şehir. Biz de sizlerin bizlere duyduğu bu güveni boşa çıkarmadık hamdolsun. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak biz de diğer tüm kurumlarımız gibi liderimiz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde asrın felaketinden etkilenen vatandaşlarımızla ilgili üzerimize düşeni yapmak için gayret ediyoruz” diye konuştu.
“DEPREMİN OLUMSUZ ETKİLERİNİ EN AZA İNDİRMEYE ÇALIŞTIK”
Depremin çalışma hayatı üzerindeki olumsuz etkisini kaldırmak, istihdam süreçlerinde oluşan problemleri çözmek için ilk andan itibaren önemli tedbirler aldıklarını vurgulayan Bakan Işıkhan, “İŞKUR, SGK ve Sosyal Güvenlik Merkezi personelimizle vatandaşlarımızın ve iş dünyamızın sorunlarıyla mücadele noktasında diğer illerimizde olduğu gibi Elazığ'ımızda da sorumluluktan kaçmadık. Deprem bölgesi genelinde uyguladığımız politikayla deprem sonrası yarı yarıya düşen istihdam oranını tekrar eski seviyesine yükselttik. OHAL ilan edilen illerimizde Toplum Yararına Program'da 9 olan çalışma sınırını 24 aya yükselttik ve programdan tekrar faydalanamama kuralını kaldırdık. 3 ay olan kısa çalışma ödeneği süresini 6 aya uzattık. Yalnızca depremden bu yana değil, AK Parti olarak iktidara geldiğimiz ilk günden itibaren bakanlık olarak tüm birimlerimizle şehrimizin çalışma hayatına ve kalkınmasına katkı sunduk. İŞKUR aracılığıyla 2002 yılından bu yana özel sektörde ve kamuda Elazığ'da 85 bine yakın vatandaşımızı işe yerleştirdik. Bunun yanı sıra aktif işgücü programlarımızla hem işgücü piyasamızın ihtiyaçlarını tespit ediyor hem de vatandaşlarımızın nitelik kazanması, daha kolay iş bulabilmesi için kurs ve programlar düzenliyoruz. İhtiyaç duyan vatandaşlarımıza iş ve meslek danışmanlığı hizmeti veriyoruz. Toplum Yararına Program (TYP) çerçevesinde vatandaşlarımızın işgücü piyasasına uyumlarına katkı sunuyor ve geçici gelir desteği sağlıyoruz. Bu çerçevede kamu kurum ve kuruluşlarımızda 40 binin üzerinde Elazığlı kardeşimizi TYP'den faydalandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
BAKAN IŞIKHAN, SORULARI CEVAPLANDIRDI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın başkanlığında düzenlenen "Türkiye Yüzyılında Çalışma Hayatı Buluşmaları" programı, Oda ve STK Başkanları ile basın mensuplarının sorularının cevaplandırılmasıyla son buldu.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.