© GZT23

Bilal Çoban Kentsel Yenileme Modeli projesini il yöneticilerine sundu

Geçtiğimiz hafta basın kuruluşlarıyla bir araya gelerek Elazığ’da “İkinci Bahar: Kentsel Yenileme Modeli”ni anlatan HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Bilal ÇOBAN, bugün de Elazığ Valisi ve Belediye Başkanı’na, şehrin basın Temsilcileriyle birlikte sunum yaptı.

Elazığ’da kentsel dönüşüm vizyonunu yenileyecek olan “İkinci Bahar: Elazığ Kentsel Yenileme Modeli” projesi, Elazığ Valisi ve Belediye Başkanı’na, şehrin önde gelen basın ve strateji kuruluşlarının temsilcileriyle birlikte tanıtıldı. Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban, Elazığ Basın ve Medya Cemiyeti Başkanı Nafiz Koca, Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Serkan Gürtürk ve Elazığ Medya, İnternet Yayıncıları ve Gazeteciler Derneği Başkanı Fırat Öztürk’ün katılımıyla gerçekleştirilen ziyaretlerde, projenin detayları aktarıldı.

2020 Sivrice Depremi ve 2023 Kahramanmaraş Depremleri sonrası Elazığ’ın yapı stokunda ortaya çıkan riskleri ele alan proje, şehir merkezindeki mahallelerin güvenli ve modern yaşam alanlarına dönüşümünü hedefliyor. Yenilenme süreci, yalnızca bina dönüşümünü değil; yollar, sosyal donatılar ve toplu ulaşım planlamalarını da kapsıyor. Proje kapsamında şehirde imar düzenlemelerinden hafif raylı sistem kurulmasına kadar geniş bir alanda yenilikler yapılması planlanıyor.

Finansman Modeliyle Öne Çıkıyor

“İkinci Bahar” modelinin en dikkat çeken yönlerinden biri, projeyi sürdürülebilir kılacak finansman modelinin geliştirilmiş olması. Dünyadaki başarılı kentsel yenileme projelerinden ilham alınarak hazırlanan bu model, tamamen merkezi idarenin finansman desteğine bağlı kalmadan özgün finansman çözümleri sunuyor.

Proje öncesinde vatandaşların tereddüt, şüphe ve beklentileri detaylı bir şekilde değerlendirilerek on üç temel süreç belirlendi. Bu özgün model, vatandaşların projeye olan güvenini artırmayı amaçlıyor. Finansman ve yerinde dönüşüm gibi iki ana engeli aşmayı hedefleyen bu yenilikçi model, Elazığ için yepyeni bir başlangıç olmayı hedefliyor.

Gelecek Nesiller İçin Güvenli Bir Şehir

Ziyaret esnasında açıklamalarda bulunan Elazığ Valisi ve Belediye Başkanı, kentsel yenilenmenin sadece fiziksel bir dönüşüm olmadığını, Elazığ’ın kültür, sosyal hayat ve ulaşım altyapısının da bu modelle yeniden yapılandırılacağını vurguladılar. Vatandaşların ihtiyaçlarına uygun, güvenli, geleneksel mimariye uygun ve modern bir Elazığ vizyonunun ilk adımları olan bu çalışmaların gelecekte şehrin daha güvenli, dayanıklı ve yaşanabilir bir yapıya kavuşmasını sağlayacağı belirterek, projeye desteklerini açıkladılar.

“İkinci Bahar: Elazığ Kentsel Yenileme Modeli” projesi, ikinci aşamada, şehrin milletvekilleri ile de paylaşılacak ve geniş katılımlı bir toplantı ile somutlaştırılmaya çalışılacak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER